Almette

FIT kanapka z zielonymi szparagami, serkiem i jajkiem poché z Almette ziołowym bez laktozy

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

sezon na szparagi trwa krótko więc skorzystaj z tym przepisem i zaszalej w kuchni :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego na zakwasie
  • 1 puszysty serek Almette z ziołami bez laktozy
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Świeże zioła (miks natki pietruszki i koperku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, obierz je i podsmaż na oliwie przez 2–3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.

W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet i zamieszaj. Jajka wbij do małych miseczek, a następnie delikatnie wlej je po kolei do lekko gotującej się wody. Gotuj przez 1,5–2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.

Kromki chleba posmaruj obficie serkiem Almette z ziołami. Ułóż na nich szparagi, a na wierzchu umieść jajka. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżymi ziołami.

Zdrewniałe końcówki oraz obierki nie wyrzucaj! Jeżeli zamierzasz zjeść szparagi regularnie to odłóż odpadki do worka strunowego i zamróź do momentu kiedy będziesz miał/a więcej czasu na gotowanie. Wtedy wyciągnij odpadki z szparagów i zrób szybki wywar który zużyjesz np. do gotowania risotto ze szparagami :)

Upewnij się że jajka są świeże, to kluczowy element dla udanych jajek w koszulce!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: