Czas przygotowania 15 min
Porcja dla 2 osób
sezon na szparagi trwa krótko więc skorzystaj z tym przepisem i zaszalej w kuchni :)
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, obierz je i podsmaż na oliwie przez 2–3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet i zamieszaj. Jajka wbij do małych miseczek, a następnie delikatnie wlej je po kolei do lekko gotującej się wody. Gotuj przez 1,5–2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.
Kromki chleba posmaruj obficie serkiem Almette z ziołami. Ułóż na nich szparagi, a na wierzchu umieść jajka. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżymi ziołami.
Zdrewniałe końcówki oraz obierki nie wyrzucaj! Jeżeli zamierzasz zjeść szparagi regularnie to odłóż odpadki do worka strunowego i zamróź do momentu kiedy będziesz miał/a więcej czasu na gotowanie. Wtedy wyciągnij odpadki z szparagów i zrób szybki wywar który zużyjesz np. do gotowania risotto ze szparagami :)
Upewnij się że jajka są świeże, to kluczowy element dla udanych jajek w koszulce!