Oświadczenie spółki Hochland Polska w odniesieniu do informacji UOKiK z dnia 9.10.2018 roku.
Drodzy Konsumenci!
Z niepokojem przeczytaliśmy informację udostępnioną przez UOKIK w dniu 9.10.2018 dotyczącą serka Almette.
Nie dziwimy się, że wywołała ona wśród Was dyskusję i komentarze.
Dbając o to, abyście mieli pełną informację i mogli wyrobić swoje własne zdanie, poniżej przedstawiamy nasze stanowisko.
Serki Almette produkowane są w Polsce od 1997 roku, na podstawie lokalnie przygotowanej receptury.
Do produkcji używamy wyłącznie polskiego mleka pochodzącego od wyselekcjonowanych polskich dostawców.
Stosujemy inną technologię produkcji niż w Niemczech, co przekłada się na skład produktu.
Serki produkowane w Polsce zawierają mniej tłuszczu i soli niż serki Almette produkowane w Niemczech,
nie zawierają zagęstników, które znajdują się w części receptur niemieckich.
Oba produkty są przetworami mlecznymi, których procesy produkcji różnią się od siebie, czego efektem jest ostatecznie inny wykaz składników.
Kwas cytrynowy używany w produkcji Almette jest pozyskiwany metodą fermentacji,
nie pochodzi z syntezy chemicznej. Dzięki niemu uzyskujemy optymalne walory smakowe.
Podkreślamy, że wykorzystanie wszystkich składników, używanych w procesie produkcji serków Almette, jest zgodne z obowiązującymi przepisami prawa.
Informacja na opakowaniu „100% naturalnych składników” jest zgodna ze stanem faktycznym.
Zespół Almette